جاذبه‌های دیدنی اطراف زاهدان کجاست؟ + عکس و آدرس

جاذبه‌های دیدنی اطراف زاهدان کجاست؟ شاید با شنیدن نام زاهدان، یک منطقه‌ی مرزی و دور افتاده را متصور شوید ولی در این منطقه شما شاهدِ زیباترین جاذبه‌های دیدنی از قلعه لادیز تا خانه شمس خواهید بود. اگر قصد سفر به این شهر تاریخی را دارید، تا انتهای این مقاله از سرچینجا با ما همراه باشید تا با بهترین جاذبه‌های دیدنی اطراف زاهدان آشنا شوید.

معرفی شهر زاهدان

زاهدان شهری پرجنب‌وجوش است که در جنوب شرقی ایران قرار دارد. زاهدان که به‌خاطر تاریخ غنی، میراث فرهنگی و مناظر طبیعی خیره‌کننده‌اش شناخته می‌شود، چیزهای زیادی برای ارائه به مردم محلی و گردشگران دارد. این شهر شلوغ با بیش از نیم میلیون نفر جمعیت، مرکز استان سیستان و بلوچستان است.

با کاوش در زاهدان، حقایق شگفت انگیزی را کشف خواهید کرد که این شهر را واقعا منحصر به فرد می کند. زاهدان از خاستگاه‌های باستانی تا تحولات امروزی‌اش، شاهد ظهور و سقوط امپراتوری‌ها بوده است و آن را به مرکزی از تأثیرات و سنت‌های گوناگون تبدیل کرده است.

بهترین جاذبه‌های دیدنی اطراف زاهدان کجاست؟

اگر بنا باشد از بین تمام جاهای دیدنی زاهدان، بهترین و معروف‌ترین آن‌ها را انتخاب کنیم، باید به نام‌های، خانه ابویی، خانه شمس، گورستان هفتاد ملا، معبد سیک‌ها، کاروان‌سرای نصرت آباد، موزه بزرگ زاهدان، موزه پست زاهدان، مسجد مکی، مسجد زرنج، ریگ یلان، روستای لادیز، روستای تمین، کوه تفتان، کوه لوچو، کوه ملک سیاه، بازار رسولی، بازار مشترک و بازار سرپوشیده زاهدان اشاره کنیم. در ادامه، هرکدام از این جاذبه‌ها را به تفکیک برایتان شرح می‌دهیم.

روستا و قلعه تاریخی لادیز

 

یکی از جاذبه‌های گردشگری فوق‌العاده در شهر زاهدان که به‌هیچ‌وجه نباید از دست بدهید، قلعه تاریخی لادیز در روستایی به همین نام است. روستای لادیز، یک روستای باستانی به‌جای‌مانده از تاریخ باشکوه ایران‌زمین است که آثار تاریخی زیادی را در خود جای‌داده است. از جمله این آثار می‌توان به قلعه لادیز یا قلعه ارباب‌ها اشاره کرد.

این قلعه در دوران اشکانیان ساخته شده و اگرچه بخش‌هایی از آن در طول تاریخ دچار آسیب‌های جدی شده‌اند، اما هنوز می‌توان قسمت‌هایی از قلعه را در اینجا مشاهده کرد. دیوار‌های خشتی و مرزبندی‌ها، هنوز قابل دنبال‌کردن هستند و اگر کمی بادقت در این منطقه بگردید، شکوه معماری آن را درک خواهید کرد. لازم به ذکر است که قلعه لادیز در سال ۱۳۸۱؛ در شمار آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

آدرس قلعه لادیز: زاهدان، میرجاوه، روستای لادیز

خانه ابویی زاهدان

خانه ابویی زاهدان، خانه‌ای شخصی متعلق به فردی به نام زعیم ابویی است که در سال 1311 و دوره پهلوی اول ساخته شده است. معمار چیره‌دست این خانه، فردی به نام استاد محمودی بوده که با تلفیقی از معماری یزد و معماری بومی منطقه، این بنای زیبا را طراحی کرده است. خانواده ابویی تا سال 1340 در این منزل زیبا سکونت داشته‌اند و بعد از آن، خانه بدون سکنه و متروک رها شده بود. خوشبختانه فرآیند مرمت و بازسازی و بازگشایی خانه ابویی به‌عنوان خانه‌ای تاریخی در شهر زاهدان، انجام شد و امروز به‌عنوان یکی از دیدنی های زاهدان، می‌توانید به این خانه تاریخی زیبا مراجعه کنید. مساحت ساختمان خانه ابویی حدود 500 متر مربع است و در زمینی به مساحت 800 متر مربع بنا شده که با دیدن معماری منحصربه‌فرد و بی‌نظیرش لذت می‌برید.

  • آدرس خانه ابویی زاهدان: خیابان شریعتی

رودخانه لادیز زاهدان

در ۱۰۰ کیلومتری زاهدان در هماسیگی قلعه لادیز یکی از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی زاهدان جای گرفته است. با صدای آب روان، سرسبزی و آرامشی از جنس طبیعت بی‌شک هیچ بهانه‌ای برای نرفتن به این روستای تاریخی پیدا نخواهید کرد. رفتن به رودخانه لادیز به ویژه در فصول بهار و پاییز بسیار تماشایی و لذت‌بخش است و از مکان‌های محبوب گردشگران ایرانی به شمار می‌رود.

به شما پیشنهاد می‌کنم کنار این رودخانه روی حصیر کمی دراز بکشید و در حالی که چشمان‌تان بسته است، صدای گوش‌نواز آب را با جان‌ودل گوش کنید. این موقع است که از پیشنهاد این ایده لذت‌بخش در دل‌تان از من تشکر خواهید کرد!

مسجد مکی

مسجد مکی زاهدان که از آن با عنوان مسجد جامع مکی نیز نام می‌برند جزو منحصربه فردترین مساجد کشور است. معماری این مسجد به سبک و سیاق مساجد عثمانی در کشور ترکیه است، به‌طوری که شباهت‌های ظاهری بسیاری میان این مسجد و مسجد سلطان احمد ترکیه وجود دارد. گذشته از آن، این مسجد از جمله بزرگترین مساجد اهل سنت در کل ایران بشمار می‌رود.
بنای این مسجد توسط مولانا عبدالعزیز ملازاده و در سال ۱۳۵۳ احداث شده‌است. وسعت زیربنای این مسجد بی‌نظیر به ۶۰۰ متر مربع می‌رسد و دارای چهار مناره است که ارتفاع بلندترین آن تقریبا به ۹۰ متر می‌رسد و همچنین دارای حدود ۵۲ گنبد زیبا است. گفتنی است گچ‌بری‌های چشم‌نواز و ظریف سقف‌ها در نمای داخلی مسجد نیز از جمله شاخص‌ترین زیبایی‌های معماری این بنا محسوب می‌شود که به معماری داخلی مسجدالنبی در مدینه شباهت بسیاری دارد.

  • ساعات بازدید: شبانه روزی
  • نشانی: استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، خیابان خیام

مسجد تاریخی زرنج

اگر در میان جا‌های دیدنی زاهدان، به دنبال مکان‌های تاریخی باشید، مسجد زرنج یکی از مقاصد دیدنی است که به شما توصیه می‌کنیم. این مسجد در اواخر قرن اول هجری، ساخته شد و عبدالرحمن بن سمره، کسی بود که فرمان ساخت این مکان مذهبی را صادر کرد.

مناره‌های مسی این مسجد در نوع خود بسیار خاص بوده و باعث شد تا برای مدت‌ها نسبت به هر بنای دیگری متمایز به نظر برسد. البته در حال حاضر اثری از شکوه و جذابیت معماری گذشته این بنا باقی نمانده و باید در میان بنای تخریب شده آن، به دنبال رد پای تاریخ بگردید. در این مسجد، درس فقه داده شده و برای سال‌ها، حسن بصری عالمی در آن تدریس می‌کرد.

لازم به ذکر است که برای بازدید از این مسجد تاریخی، نیازی به پرداخت هزینه نبوده و می‌توانید به‌صورت کاملا رایگان از آن بازدید کنید.

آدرس: زاهدان، بلوار بلوچستان

خانه شمس زاهدان

خانه شمس که با نام خانه شمسی هم شناخته می‌شود، یکی از خانه‌های تاریخی زاهدان است که به دوره پهلوی اول تعلق دارد. در معماری خانه شمسی زاهدان، فضاهایی مثل هشتی، حمام، مطبخ، طاق‌نما، اتاق و انبار دیده می‌شود و عمده مصالح به‌کاررفته در ساخت آن، خشت و گل است که همه این‌ها، این خانه را به یکی از نمونه‌های اعلای معماری ایرانی، خصوصاً معماری خطه یزد تبدیل کرده است.

  • آدرس خانه شمس زاهدان: خیابان شریعتی

کاروان‌سرای نصرت‌آباد

در فاصله ۴ کیلومتری شمال غربی شهر زاهدان، روستای زیبایی به نام روستای نصرت‌آباد قرار دارد. در این روستا، کاروان‌سرای تاریخی نصرت‌آباد را خواهید یافت که در دوران قاجاریه ساخته شده است. معماری کاروان‌سرای نصرت‌آباد، برگرفته از سبک معماری در دوران صفویان بوده و به همان اندازه بار تاریخی آن دوران را به یدک می‌کشد.

البته متأسفانه طی سال‌های اخیر رسیدگی و نگهداری مناسبی در خصوص این کاروان‌سرای تاریخی انجام نشده و بسیاری از بخش‌های آن به دلیل عدم نگهداری اصولی، آسیب‌دیده‌اند.

آدرس: زاهدان، ۴ کیلومتری شمال غرب نصرت‌آباد

 موزه منطقه ای جنوب شرق (موزه بزرگ زاهدان)

یکی از مکان‌هایی که در سفر به زاهدان حتما باید از آن دیدن کرد موزه منطقه‌ای جنوب شرق است به آن موزه بزرگ زاهدان نیز می‌گویند. این موزه نه تنها یکی از بزرگترین موزه‌های استان سیستان بلوچستان است بلکه به عنوان برجسته‌ترین موزه‌های ناحیه جنوب شرقی کشور شناخته می‌شود. این موزه که شامل یک ساحتمان پنج طبقه با مساحت ۱۳۰۰ متر مربع است که در طبقات مختلف آن به نمایش آثار تاریخی و باستانی کشف‌شده از حفاری‌های کرمان و سیستان و بلوچستان، جانوران تاکسی‌درمی شده، خوراکی‌های بومی منطقه و پوشش سنتی اهالی منطقه پرداخته شده‌است.
بطور کلی گردشگران با بازدید از غرفه‌های مختلف می‌توانند اطلاعات زیادی بدست آورند که به آشنایی آنها با سنن و آداب و رسوم مردم این کلان شهر کمک می‌کند. کتابخانه موزه نیز با در اختیار داشتن تعداد ۵۰۰۰ جلد کتاب در موضوعات مختلف هنری و تاریخی از جمله جذابیت‌های اصلی این موزه بشمار می‌رود.

  • ساعات بازدید: از شنبه تا پنج شنبه از ساعت ۷ صبح تا ۱۸ بعدازظهر و جمعه‌ها از ساعت ۱۶ تا ۱۸:۳۰
  • نشانی: استان سیستان و بلوچستان، زاهدان، بلوار آیت اله مطهری، خیابان جهاد

مسجد شاه علی از مهم‌ترین جاهای دیدنی زاهدان

یکی دیگر از مساجد تاریخی زاهدان به اسم مسجد شاه علی است؛ پس بدون معطلی به این مسجد می‌رویم. با رفتن به این مسجد می‌توانید به سال ۸۴۷ هجری برگردید، زمانی که دستور ساخت مسجد شاه علی به حاکم وقت زاهدان داده شد.

همان‌طور که چشم‌تان نظاره گر فضای معنوی و معماری مسجد است، وجود دو کتبه سنگی روی دیوار توجه شما را جلب خواهد کرد. اگر به این دو لوح نزدیک شوید، متنی حکاکی شده روی آن‌ها می‌بینید که قدمت‌شان به قرن نهم هجری برمی‌گردد.

اگر بخواهم معماری این مسجد را دقیق‌تر برای شما همراهان شرح دهم، باید بگویم مسجد شاه علی به کاشی‌کاری سنتی مزین شده که رنگ آبی آن حس شگفت‌انگیزی به بیننده منتقل می‌کند. دو مناره بلند و طاق بزرگ مسجد همچنان به شکل اولیه‌اش حفظ شده و با گذر زمان چیزی از ابهت مسجد شاه علی کم نشده است.

این محل یکی از مساجد مهم و تاریخی زاهدان به حساب می‌آید که هر ساله گردشگران بسیاری را به چشم خود دیده و از زمان‌های گذشته تا به حال پذیرای عاشقان دینی- مذهبی بوده است.

  • هزینه بازدید از این جاذبه رایگان است.
  • آدرس مسجد شاه علی زاهدان: استان سیستان و بلوچستان- زاهدان- خیابان انقلاب

گورستان هفتاد ملا زاهدان

گورستان تاریخی هفتاد ملا، در شهرستان میرجاوه با فاصله 75 کیلومتری از زاهدان قرار گرفته است. این قبرستان با مساحت 500 متر در دامنه کوه‌های تفتان قرار دارد و قدمتش به حدود 800 سال پیش برمی‌گردد. بین مردمان محلی، درباره این قبرستان روایت‌‌ها و داستان‌های جالبی دهان‌به‌دهان می‌شود و از جمله معروف‌ترین آن‌ها، این است که موبدان زرتشتی به این نقطه پناه برده بودند تا از گزند حمله اعراب در امان بمانند که در نهایت مرگ از راه می‌رسد و برای همیشه در همین‌جا دفن می‌شوند. این قبرستان در سال 1380 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و بازدید از آن به‌عنوان یکی از جاذبه های گردشگری زاهدان بر هر مسافری واجب است.

  • آدرس قبرستان هفتاد ملا زاهدان: بخش میرجاوه، دهستان تمین، روستای روپس

کلام آخر

شهر زاهدان، یکی از مناطق کمتر شناخته شده کشور ما است که به‌خاطر بُعد مسافت و شاید ناشناختگی، در گذشته کمتر کسی به آن سفر می‌کرد. در سال‌های اخیر اما، به‌عنوان یک مقصد توریستی با جاذبه‌های کم‌نظیر و بکر، مورد استقبال و توجه قرار گرفته و هر مسافری را در بدو ورود مجذوب خود می‌کند. امیدواریم اگر عزم سفر به شهر زاهدان را کردید، معرفی جاهای دیدنی زاهدان بتواند برای شما راهگشا باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا