تگزاپون چیست + معرفی انواع آن

تگزاپون چیست؟ سدیم لوریل اتر سولفات یا تگزاپون یک خمیر نیمه شفاف است که خاصیت کف زایی خوبی دارد و و جزء مواد اولیه آرایشی به حساب می آید. در این مقاله از سرچینجا قصد داریم به طور کامل تگزاپون را معرفی کنیم و انواع آن را مورد بررسی قرار دهیم، پس با ما همراه باشید.

تگزاپون چیست؟

همه ما روزانه با مواد شوینده و بهداشتی زیادی سروکار داریم؛ اما بسیاری از ما تگزاپون، ماده اولیه اصلی که در ساخت این محصولات به کار می‌رود را نمی‌شناسیم! ماده‌ای شیمیایی که به خصوص در تولید محصولات بهداشتی، آرایشی و پاک‌کننده ایرانی کاربرد فراوان دارد.

از آنجایی که تگزاپون یک کف‌کننده عالی است و چربی را از پوست می‌زداید، معمولاً برای افزایش کف‌زدایی در محصولات شوینده و پاک‌کننده به کار می‌رود. بعلاوه جهت کنترل ویسکوزیته (لزجت) و کنترل رنگ و بوی محصولات شوینده و بهداشتی نیز از آن استفاده می‌شود.

از نظر ظاهری، تگزاپون رنگ سفید متمایل به زرد و بویی ملایم دارد. از نظر شیمیایی، از خانواده «آلکیل اتر سولفات» محسوب می‌شود و با نام سدیم لوریل اتر سولفات نیز شناخته می‌شود. این ماده که از ترکیب اکسید ایتیلن با نوعی الکل چرب، برای مثال الکلی که از روغن نارگیل به دست می‌آید، طی واکنش سولفوناسیون ساخته می‌شود.

تگزاپون که با غلظت‌های 30% و 70% در بازار پیدا می‌شود، حاوی مقادیر کمی نمک نیز هست و هر چه غلظت آن کمتر باشد، ویسکوزیته و لزجت آن نیز طبیعتاً پایین‌تر است؛ اما برای افزایش ویسکوزیته می‌توان به آن کلرید سدیم اضافه کرد.

کاربرد های تگزاپون

امولسیفایر یک افزودنی غذایی است که در تولید محصولات مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرد که به ترکیب شدن دو ماده که به سختی باهم مخلوط می شوند، کمک می کند. امولسیفایر مولکولی با یک انتهای آب دوست و یک انتهای چربی دوست است که از طریق این دو انتهای متفاوت می تواند در آب و چربی حل شود. ترکیبات امولسیفایر دو نوع امولسیون ایجاد می کنند بدین ترتیب که ذرات روغن را در آب حل می کنند یا برعکس باعث پراکنده شدن مولکولهای آب در روغن می شوند. در ترکیب امولسیون یک فاز ثابت و یک فاز پراکنده وجود دارد برای مثال در امولسیون روغن در آب، آب فاز ثابت و روغن فاز پراکنده است.

تگزاپون یک ماده امولسیفایر چربی می باشد که در تولید مواد آرایشی، دارویی و خمیر دندان ، لوسیون ها ، شامپو ، کرم ها مورد استفاده قرار می گیرد . برای زدودن چربی به عنوان کف کننده و پاک کننده و امولسیون کننده مواد چسبیده به کار می رود و یکی از مواد اولیه تولید لوازم آرایشی و بهداشتی می باشد . این ماده در اکثر مواد دترجنت صنعتی مانند مایع ظرفشویی و پاک کننده‌های صنعتی مانند کارواش و کف شورها و بر طرف کننده روغن و اکثر مواد بهداشتی و لوسیون ها و پاک کننده های بدن و سر مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع تگزاپن

این محصول با دو غلظت 30 و 70 درصد به بازار عرضه می شود. تگزاپن صدفی با خلوص 30 درصد و نوع مالزی آن با خلوص هفتاد درصد (N70) می باشد . این دو نوع در تولید شوینده ها کاربرد دارند ، فقط تفاوت در ماده ای که می خواهیم تولید کنیم داریم . برای تولید مواد شوینده شفاف از تگزاپن N70 و تولید شوینده های صدفی و کدر مانند مایع دستشویی و شامپوها از تگزاپون صدفی استفاده می شود .

تگزاپون صدفی

فرم جامد است و دارای نقطه ذوب نسبتاً بالایی می باشد، که برای ایجاد حالت مورد نظر از یک ترکیب خمیری حدواسط به کار می رود. نام دیگر آن سدیم لارت سولفات صدفی، تگزاپن صدفی یا خمیر صدفی نیز شناخته می‌شود. این تگزاپن وظیفه پخش و یکنواخت کردن ذرات صدفی را بر عهده دارد. شکل و اندازه ذرات صدفی در پایداری آن تاثیرگذار می باشد . وضیفه تپزاپون صدفی غیر شفاف سازی ، نرم کنندگی ، تثبیت کننده امولوسیون ، تغلیظ کننده می باشد .

مهم‌ترین کاربردهای مربوط به تگزاپون‌های صدفی

گفتیم که انواع تگزاپون به دو دسته صدفی و خمیری تقسیم‌بندی می‌شوند. از جمله سایر کاربردهای تگزاپون‌های صدفی می‌توانیم به تولید انواع مواد آلی اشاره کنیم. مواد آلی خود در ساختارهای گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرند که توضیح آن‌ها از حوصله این بحث خارج است.

تگزاپون‌های صدفی را می‌توان به منظور ساخت انواع کرم و لوسیون نیز استفاده کرد. دلیل این امر نیز به ساختار مولکولی ویژه و همچنین مناسب بودن آن‌‌ها از لحاظ عدم آسیب‌رسانی به پوست مربوط است. این مواد یک انتخاب عالی به منظور ساخت امولسیون‌کننده نیز هستند. از امولسیون‌کننده‌ها بیشتر در ساخت مواد غذایی خاصی همچون سس‌ها استفاده می‌کنند.

تگزاپون صدفی به عنوان یکی از انواع تگزاپون اگر دارای کیفیت مناسبی باشد، می‌تواند درون ترکیبات مواد ویژه‌ای همچون ادکلن‌ها قرار گیرد، البته میزان دوز کلی این مواد در درون چنین ترکیباتی باید به دقت کنترل شود تا نتیجه نهایی رایحه‌ای دلپذیر باشد.

تگزاپون N70

خمیر شکل می باشد که دارای ویسکوزیته بالایی نیز می باشد. شکل ظاهری آن شفاف و به علت اینکه این محصول حاوی نمک می بشاد ، بعد از رقیق سازی آن، کاهش ویسکوزیته اتفاق می افتدکه با افزایش NaCl و آلکانول آمید ها می توان ویسکوزیته این ترکیب را کنترل نمود .

کاربردهای تگزاپون‌های خمیری

تگزاپون‌های خمیری از مهم‌ترین انواع تگزاپون به شمار می‌آيند. اگرچه ساختار کلی این ماده با تگزاپون‌های صدفی یکسان است؛ اما کاربردهای آن‌ با کاربردهای مربوط به تگزاپون‌های خمیری کمی متفاوت به نظر می‌رسد. اولین کاربرد جانبی تگزاپون‌های خمیری را می‌توان مربوط به صنایع چاپ و رنگرزی دانست.

یکی دیگر از کاربردهای حساس این نوع تگزاپون، بهره‌گیری از آن به منظور تولید انواع پاک‌کننده‌های صنعتی است. پاک‌کننده‌های صنعتی معمولاً باید دارای دوام بسیار بالایی باشند و این امر با اضافه کردن تگزاپون به درون این ترکیبات امکان‌پذیر است. تگزاپون حتی به عنوان امولسیفایر نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد، البته استفاده از این ماده به عنوان امولسیفایر کمتر از سایر کاربردهای آن اهمیت دارد. در حوزه چرم‌سازی نیز می‌توان از این ماده به منظور ایجاد مواد روغن‌زدا کمک گرفت.

با توجه به موارد گفته شده باید بیان کرد که کاربردهای مربوط به تگزاپون‌های خمیری کاملاً گسترده به نظر می‌رسد. انتخاب یک تگزاپون خمیری مناسب در این زمینه از اهمیت بالایی برخوردار است؛ به همین دلیل توصیه می‌شود که هم تگزاپون‌های خمیری و هم تگزاپون‌های صدفی مدنظر خود را تنها از منابع و فروشگاه‌های مجرب و قابل اعتماد خریداری کنید. در غیر این صورت، احتمال اینکه نتوانید به هدف نهایی خود در هر یک از حوزه‌های گفته شده برسید، وجود دارد.

کلام آخر

تگزاپون یا سدیم لوریل اتر سولفات یکی از مهم‌ترین مواد موجود در زمینه ساخت انواع مواد شوینده است. بدون خریداری این ماده حقیقتاً نمی‌توانید ماده شیمیایی مدنظر خود را با کیفیت مناسبی تولید کنید. این ماده ویژه در مدل‌های مختلفی از جمله صدفی و خمیری قابل دسترسی است.

در واقع این دو مدل از انواع تگزاپون بیشترین کاربرد را در صنایع مختلف دارند. وجود مواردی همچون پایدار بودن در مقابل کلیه آب‌های سخت و دارای ph پایین از جمله مزایای بهره‌گیری از این مواد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا